Rakennekosteus­mittaukset ja rakenteiden kosteusmittaukset     

RakLamit Oy | Lappeenranta - Imatra


Rakenteiden liiallinen kosteus on haitallista sekä rakennukselle että sen käyttäjille. Kanssamme kosteusongelmat tai pinnoitettavuuteen liittyvät kysymykset varmistuvat puolueettomalla asiantuntemuksella ja kustannustehokkaasti.

Vastaamme rakennusten ja rakenteiden kosteusmittauksista monenlaisissa toimeksiannoissa. Tuotamme tietoa betonirakenteiden pinnoitettavuudesta, kartoitamme rakenteiden kosteusongelmia ja teemme rakennusten kosteus- ja lämpötilaseurantaa. Palvelemme yksityisasiakkaita, yrityksiä ja julkista sektoria samalla luotettavalla asiantuntemuksella.

Asiantuntijamme ovat koulutettuja ja päteviä kosteusmittaajia (PKM), jotka hyödyntävät työssään ajanmukaisia mittalaitteita. Betonin suhteellisen kosteuden mittaamme RT 103333 -ohjekortin mukaisesti. Selkeitä ja kattavia raporttejamme voidaan hyödyntää tehokkaasti sekä päätöksenteon tukena että esimerkiksi korjausrakentamisen suunnittelussa.

Teemme kosteusmittauksia Etelä-Karjalan alueella, kaikenkokoisissa rakennuksissa. Tutustu tarkemmin käyttämiimme mittausmenetelmiin ja pyydä kilpailukykyinen tarjous kohteeseesi! 

Ota yhteyttä

Kosteusmittaukset monilla menetelmillä

Pintakosteusmittaus


Rakenteita rikkomaton pintakostemittausta voidaan pitää suuntaa antavana mittauksena. Saatuja tuloksia käytetään hyödyksi pohdittaessa mahdollisia rakenteen sisäisien tutkimusmenetelmien tarvetta. Käytämmekin pintakosteusmittausta yleisimmin asuntokaupan yhteydessä suoritetuissa kuntotarkastuksissa sekä kosteuskartoituksissa.



Pintakosteusmittauksella voidaan osoittaa kosteusriskin olemassaolo ja määrittää sen laajuus rakenteessa. Jos kosteusarvot ovat mittauksessa koholla, suosittelemme aina rakenteen tarkempaa tutkimusta. Jos kyseessä on vuotovahinko, kartoitamme pintakosteusmittauksella sen alustavan laajuuden.


Tarkan laitteistomme ansiosta voimme tulkita pintakosteusmittauksella saatuja arvoja luotettavasti. Tämä mahdollistaa oikeiden johtopäätösten ja suositusten tekemisen tulevia tutkimuksia varten. 


Kysy lisää

Piikkimittaus


Puurakenteita rasittavat kosteuslähteet ovat yleensä kapilaarisia toisesta rakenteesta tai rakenteen ulkopuolelta tulevia kosteusrasituksia. Näitä ovat esimerkiksi vesivahingon, sateen, diffuusion tai konvektion aikaansaamat kosteusvirtauksia.


Käytämme piikkimittausta aina, kun epäilemme puurakenteen joutuneen kosteudelle alttiiksi. Tyypillisiä mittauskohteita ovat muun muassa piilosokkelirakenteen alapuut sekä ullakkotilojen puutteellisesta tuuletuksesta kärsineet puurakenteet.


Piikkimittauksella mitattu puumateriaalin kosteus ilmoitetaan painoprosentteina (p- %). Kun kosteus mitatussa kohteessa > 25 p- %, on puumateriaali lähes poikkeuksetta lahoalueella. Tällöin on kartoitettava myös rakenteen kosteuslähde. Lisäksi voidaan määrittää kosteusjakauma, kun halutaan osoittaa kosteuslähde ja sen suunta, esimerkiksi vuotovahingon yhteydessä.


Kysy lisää

Porareikämittaus


Kun haluamme selvittää kivi- tai betonirakenteessa olevan suhteellisen kosteuden, käytämme porareikämittausta. Mittaus voidaan suorittaa joko suuntaa-antavana tai tarkkana, tilaajan tarpeen mukaan.



Porareikämittaus tarkalla menetelmällä vaati rakennuksen olosuhteilta riittävää läheisyyttä normaaliin käyttötilanteeseen (lämpötila +15 – +25 °C). Betonialustan tarkkamittaus taas vaati porareiälle vähintään 3 vuorokauden tasaantumisajan. Porareikämittauksin voimme määrittää parhaiten myös betonirakenteessa olevan kosteusjakauman.


Kysy lisää

Näytepalamittaus


Voimme osoittaa betonirakenteen suhteellisen kosteuden myös näytepalamittauksella. Menetelmän etuna voidaan pitää nopeutta porareikämittaukseen verrattuna. Tulokset saadaan pikaisella aikataululla, eivätkä ympäristön olosuhteet vaikuta tulokseen. Kyseessä onkin luotettavin mittausmenetelmä esimerkiksi työmaaolosuhteisiin.


Kysy lisää

Viiltomittaus


Betonin kosteusarvoihin vaikuttavat rakenteen massiivisuus, valunajankohta sekä ulkoiset olosuhteet. Kun betonialusta on pinnoitettu vesihöyryä läpäisemättömällä materiaalilla, voi sen alle tiivistyä kosteutta. Jos kosteusongelmaa epäillään esimerkiksi muovimaton alla, voimme viiltomittauksella varmistaa kosteuden maton ja alustan välistä.


Kosteutta tiivistyy materiaalin alapuolelle pääsääntöisesti liian varhaisen päällystyksen tai ulkoisen kosteusrasituksen aiheuttamana. Diffuusiosta johtuva kosteuden nousu aiheuttaa vanhemmissa pinnoitteissa mattoliiman ”härskiintymiseen”, joka on aistittavissa muovimaton hajuna. Kyseinen reaktio on usein syyllinen rakennuksen sisäilman ongelmiin.


Betonilaatan kosteuden nousu voi johtua muistakin syistä. Siksi kosteuslähteen selvittäminen on ensisijaisen tärkeää. 


Kysy lisää

Lämpötilan ja kosteuden seuranta 


Teemme erilaisissa kohteissa viikko- tai kuukausiseurantaa tallentavilla lämpötila- ja rh-loggereilla. Mittaustuloksista tuotamme asiakkaidemme käyttöön selkeää informaatiota rakennuksen lämpötila- ja kosteusmuutoksista. Uudis- ja korjausrakentamiskohteissa pystymme seuraamaan sekä ilman suhteellisen kosteuden että lämpötilan tasoa.

 

Rakenteiden kuivumisen edistämiseksi voimme auttaa tehostetun kuivatussuunnitelman käyttöönotossa. Prosessi aloitetaan rakennuksen vuorokautisten kosteus- ja lämpötilavaihteluiden pitkäaikaisella seurannalla. Tulosten pohjalta voidaan suunnitella tarpeenmukaiset jatkotoimenpiteet rakenteiden kosteustasapainon ja sisäilman olosuhteiden parantamiseksi. 


Kysy lisää

Rakenteen kosteustekninen toiminta

Mittausten lisäksi teemme nykyisten ja suunnitteluvaiheessa olevien rakenteiden kosteusteknistä tarkastelua. Ajanmukaisten simulointi- ja laskentaohjelmistojemme avulla  pystytään paremmin arvioimaan rakenteiden toimintaa  ja tuottamaan hyödyllistä tietoa sekä suunnittelijoille että rakentajille. 

Kysy lisää
Share by: